Home -Aranžmani

 

 

 Crkve

Paštrovici su osam vjekova održali pravoslavnu vjeru, uprkos dugotrajnom sukobu katolièke i pravoslavne crkve i još žešcem sukobu hrišcanstva i islama. Nema pouzdanih podataka o crkvi u Paštrovicima prije 11. vijeka. U 12. vijeku se crkva u Zeti, pod uticajem Nemanjinih sinova Vukana i Stefana, koleba izmeðu Istoka i Zapada. Osnivanjem Zetske episkopije 1819. godine sa sjedištem na Prevlaci, u Boki Kotorskoj, paštrovska crkva je potpala pod njenu jurisdikciju. Krajem 15. vijeka ona pripada Cetinjskoj eparhiji, a poslije stišavanja Bokeljskog ustanka 1869. godine Bokotorskoj eparhiji.
Na nevelikom podrucju Paštrovica ima oko pedeset crkava i cetiri manstira: Praskvica, Reževici, Gradište i Duljevo.
Na osmom kilometru kolskog puta od Budve prema Baru nalazi se manastir Praskvica. Ime je dobio po vodi Praskvici koja ima ukus praskve /breskve/. Po narodnom predanju, temelj tog manastira postavljen je 1050. godine, a u istorijskoim izvorima prvi put se pominje 1307. godine. Tada ga je posjetio srpski kralj Mulitin Nemanjic i potvrdio neka sela koja je ovom manastiru darovala njegova majka, Jelena Anžujska.

         

U Blizikućama postoje dve crkvice

pogledajte fotografije

 

 Copyright © 2006 - Montenegro Sunset je zaštićeni brand Montenegro Tourist Service-a.
Sva prava na pubikovanje, modifikacije, advertising, promociju, print i audio-video materijal – zadržava Montengro Tourist Service.
Svaka zloupotreba ovog naziva je kažnjiva po zakonima o autorskim pravima države Crne Gore.