Home - Montenegro - Atrakcije

 

 

 

Shasi jezero
 


22 kilometra od Ulcinja, na samoj granici sa Republikom Albanijom, Izmedju planine Rumije i rijeke Bojane, nalazi se jedinstveno jezero Shasi (Šasi).
Dugo 6 kilometara, okruženo karakterističnom jezerskom florom Shasi jezero predstavlja jedinstvenu izletniČku atrakciju. Uvrijeme dozvoljene ribolovne sezone - veliki broj ribolovaca može uživati u ovom jedinstevnom ambijentu bogatom jezerskom ribom i jeguljom!

Prvo što možete uočiti kada se iz pravca Ulcinja i male varoši Vladimir - približavate uskim putem do jezera je negostoljubiv, pomalo neugledan krajolik. KarakteristiČno nisko rastinje i kamen odaju negostoljubivost. A onda, najednom dolazite na sam obod jezera i sve se mijenja! Okolna brda i planine, plodna ravnica, travnate povrsine i visoka trska - udahnjuju zivot čitavom kraju

 
Prvo što možete uočiti kada se iz pravca Ulcinja i male varoši Vladimir - približavate uskim putem do jezera je negostoljubiv, pomalo neugledan krajolik. KarakteristiČno nisko rastinje i kamen odaju negostoljubivost. A onda, najednom dolazite na sam obod jezera i sve se mijenja! Okolna brda i planine, plodna ravnica, travnate povrsine i visoka trska - udahnjuju zivot čitavom kraju
Odmor od napornog puta nalazimo na terasi jednostavnog, ambijentu odgovarajuceg restorana sa istoimenim jezerskim imenom: Shasi.
Jezero se golim okom jos uvijek ne vidi, osim sto visoka trska odaje da se iza nje krije voda i samo jezero.

U trenutku kada smo stigli u Restoran, zetekli smo poslednje pripreme sredjivanja piste za jos jednu turisticku atrakciju na jezeru - letenje motornim zmajem.
Nakon dva sata boravka, kasnije, pilot zmaja je doletio iz Ulcinja i imali smo priliku da posmatramo prve proble uzletanja i sletanja na novoj pisti.


Prvo što ćete cuti od gostoljubivih ugostitelja restorana je poznata legenda o ovoj oblasti koju cemo pokusati da Vam ovdje prenesemo.

Jedan od prvih kraljeva koji je vladao krajevima Crne Gore bio je kralj Vladimir. Istorija o ovom kralju, dobro je poznata Crnogorcima. O plemenitosti ovog kralja koji je predao svoj zivot u zatocenistvo Bugarskom osvajacu Simeonu 2 kako bi spasao svoj narod. Prica govori dalje da se u dubini tamnice, Simeunova kcer Kosara zaljubila u Vladimira i spasila njegov zivot tako sto se udala za ocevog zatvorenika.
Toliko o istorijskim cinjenicama, ali u narodu kruzi legenda o danima Vladimirovog zatocenistva:
Naime, Vladimir je bio oslepljen u zatocenistvu, a da bi mu povratila vid Kosara je morala sagraditi 365 crkava, za svaki dan u godini! Ona je izabrala upravo jezero Shasi i njegovu okolinu i tu podigla 365 crkava i hramova i time povratila vid svom ljubljenom suprugu!

I zaista, danas, kada posjetite jezero i poletite na motornom zmaju, mozete iz vazduha vidjeti ostatke 8 ovakvih crkava, gradjene bukvalno jedna do druge. Mi smo posjetili jednu od njih na obali samog jezera.

 

Jezero Shasi je idealno izletnicko mjesto na kome možete napraviti dobar piknik, igrati fudbal, kupati se u cistoj i toploj jezerskoj vodi; Možete se voziti i malim camcima ili gliserom.
Jedinstven je doživljaj voziti se kanalom koji je jedini prilaz do jezera. Kanal je dug oko 300 metara i obrastao je u gustu trsku dok se na vodenoj povrsini prostiru cvjetovi Lokvanja. U cistoj vodi neprestano možete vidjeti primjerke rjecne ribe.

Inace, jezero je prebogato ribom koja se sprema u restoranu koji je prije svega specijaliziran za jezersku i morsku ribu i plodove.

Provozali smo se gliserom po jezeru brzinom od 60 km na sat. Jedinstven doživljaj! Jezero izgleda malo, medutim, ako ostanete na specijalno pripremljenoj plaži za posjetioce, shvatite da je jezero dosta veliko i da prestavlja gotovu nepremostivu prepreku. Kupanje u jezeru i roštiljanje na samoj obali je takode doživljaj vrijeda posjete manjih grupa ili porodice i prijatelja.
Turisticka sezona na jezeru je otvorena preko citave godine. U ljetnjem periodu, kao što smo rekli, jezero se ne može vidjeti golim okom dok ne doplovite do njega, ali zimi, kada vode nadođu, čitav kraj je pod jezerskom vodom, osim atraktivnog restorana.

Ako planirate jednodnevni provod, sa bogatim sadržajem (piknik, izlet, kupanje u jezeru, bogata i zdrava hrana, vožnja gliserom i camcima, letenje motornim zmajem, rekreativne aktivnosti, fudbal...) ukljucujuci tu i odlazak i povrtak sa pocetne pozicije bilo gdje na Crnogorskom primorju i centralnom dijelu Crne Gore - onda je jezero Shasi jedna o prvih preporuka Montenegro Tourist Service Team-a!