Home - Montenegro - Atrakcije

 

 

 


 


Zaštita Biogradske gore datira jos od 1878. godine, kada je ova teritorija postala ''Knjažev zabran'', poklon ondašnjem gospodaru Crne Gore knjazu Nikoli.U srcu prašume smjestilo se prekrasno Biogradsko jezero, najvece i najpoznatije u nizu lednickih jezera na podrucju Nacionalnog parka. U bistroj jezerskoj vodi ogleda se sva ljepota drevne sume dajuci joj modro-zelenu boju i cineci pejsaz takvim da ostavlja utisak duboke impresije.


Najznačajnija prirodna vrijednost Nacionalnog parka je prašuma Biogradska gora, koja zauzima površinu od 1600 ha i jedna je od poslednjih triju u Evropi i ima karakter strogo zaštienog rezervara. Predstavlja biološku riznicu ekoloških ekosistema sa ak 86 vrsta dendroflore.U NP "Biogradska gora" registrovano je preko 200 vrsta
ptica. Uglavnom su zaštiene sve,
osim nekih iz porodice vrana.
Dva najznačajnija vodena objekta u NP su Biogradsko jezero
sa svojim slivom i rijeka Tara.

Spomenik od prvorazrednog značaja, u neposrednoj blizini Nacionalnog parka je Manastir Morača zadužbina kneza Vukana Nemanjića. Hram posvećen Uspenju Bogorodice podignut je 1252. godine.
... Preko sedam vjekova Moraca je bio centar istorijskih i kulturnih zbivanja. Čitava galerija fresko-slikarsrtva, datira iz XIII, XVI i XVIII vijeka, kao i najznačajnije ikone sačuvane kod nas iz XVII vijeka.