Home - Montenegro - Atrakcije

 

 

 


  

Windsurf je relativno nov sport.
Spada u grupu ekstremnih sportova. U kalendar olimpijskih igara uvrten je 1984. godine. Malo je sportova koji se svojom atraktivnocu, dinamikom i ljepotom mogu mjeriti sa windsurfom.
Postoje nekoliko meunarodnih asocijacija koje se bave organizacijom takmienja i ostalim aktivnostima. Najpoznatija su: ISAF - zaduena za sve jedrilicarske sportove. IFCA - asocijacija je odgovorna za cjelokupnu Funboard produkciju. Ovoj asocijaciji se prijavljuju nacionalni savezi. Od bivih Yu republika u ovoj asocijaciji su upisani nacionalni savezi Hrvatske i Slovenije. Takmicenja se izvode po klasama. FUNBOARD klasa je veoma popularna. Standardne discipline su: RACE , SLALOM , itd.
Najpoznatiji proizvodaci windsurf opreme su: Mistral, Bic, Fanatic, Tiga, Starboard, Neil Pryde, North sails....

Oprema:

Osnovna oprema: daska, jedro, jarbol i bum
Dodatna oprema: sigurnosni pojas, odijelo,čizmice, trapez... 

 

JEDRENJE SKADARSKIM JEZEROM

u organizaciji windsurf kluba "PELIKAN"

Pelikan je sportsko-amaterski klub, osnovan u maju 2000. godine. Cilj kluba je popularizacija windsurfa kao izuzetno atraktivnog, olimpijskog, ekstremnog, ekološkog sporta, njegovo omasovljenje, kao i doprinos sportsko turističkoj valorizaciji Skadarskog jezera i države Crne Gore.

Osnivači kluba su nekoliko zaljubljenika windsurfa. Izvori finansiranja su donacije, sponzorstvo, članarina i najam opreme. Sjedište kluba je na Vranjini u objektu Nacionalnog parka Skadarsko jezero, na 20-om kilometru magistralnog puta Podgorica-Petrovac.
Raspolažemo sa 7 kompleta opreme (školska oprema, fun, race, formula), simulatorom jedrenja, i drugom pratecom opremom.
Svoje aktivnosti osim na Skadarskom jezeru izvodimo i na ostalim atraktivnim destinacijama za jedrenje širom Crne Gore, prije svega na Adi-Bojani jednom od najboljih mjesta za windsurf na Jadranu. Do sada je u klubu obueno preko 30 polaznika škole jedrenja, a imamo 20-tak aktivnih clanova. Skadarsko jezero je veoma povoljno za windsurf, pogotovo za početnike i rekreativce zbog blagih vjetrova. Povremeno ima jacih vjetrova (jugo), a najjaci vjetrovi su u maju i septembru. Jezerska voda se veoma brzo zagrijava i vec od pocetka maja se moe jedriti bez zatitnog odijela. Pored ostalih aktivnosti svi clanovi kluba duni su da vode racuna o ekolokoj zatiti Skadarskog jezera kao Nacionalnog parka i da ucestvuju u akcijama koje sprovodimo u cilju ocuvanja i unapredenja njegove zatite.

CIJENE IZNAJMLJIVANJA OPREME

ZA ČLANOVE KLUBA KOJI NEMAJU LICNU OPREMU
školska oprema: jedan sat 3
Članovi kluba mladi od 21 godinu i dame: jedan sat 2
Race, fun, formula: jedan sat 5

ZA GRAANSTVO
- jedan sat 5 (kolska oprema)
- jedan sat 7 (race, fun, formula)

Obuka se izvodi pojedinacno i grupno.
Cijena pojedinacne obuke je 6 na sat, a za grupnu obuku po dogovoru.
Cijena obuke je ista za clanove kluba i za gradanstvo.

Clanarina za 2003. god. iznosi 50 . Clanovi kluba imaju pravo na besplatno odlaganje sopstvene opreme u prostorijama kluba, propusnicu za ulazak na Adu-Bojanu i druge povoljnosti koje klub pokuava da obezbjedi (popust za smjetaj u TN Ada-Bojana itd). Clanovi kluba sami unose, iznose i pripremaju opremu za jedrenje. Duni su da potuju pravilnik i statut kluba kao i da imaju razumijevanja pri redoslijedu koricenja opreme zbog ogranicenosti broja kompleta. Clanska karta važi jednu sezonu.


pelikansurf@cg.yu

Telefoni: Omer Šarkić, 069/424 013

Siniša Radojičić, 069/077 869

Žiro racun: 55100-678-7-27104