Home - Montenegro - Atrakcije

 

 

 


 

 
Podgorica veoma esto u toku godine nosi epitet "najtopliji grad" u Evropi. Zaista, i ovo ljeto nije izuzetak. Visoke temperature dovode do usijanja svaki kamen, svaku ulicu i mjesto u gradu. Podgoriani, iako navikli na ovakve tropske vruine - ipak imaju i Bogom-danu sreu: jedinstvena izletita i veliku blizinu mora i planinskih vrhova i lokacija.
Meutim, namjera nam je da Vam predstavimo jedan jedinstveni biser, hladnu i brzu rijeku koja protie svega etiri kilometra od najueg centra Podgorice.
Rijeka Cijevna.

Svojim kratkim ali veličanstvenim tokom, ova rijeka natapa plodne ravnice i polja u svom donjem toku oko kojeg se nalaze najveće plantaže vinograda u Evropi u jednoj parceli! U svom gornjem toku, Cijevan vijuga kroz planiski kanjon, srednje veličine.


Karakteristično rastinje, suvi predjeli i kamenite obale - izazivaju divljenje posmatrača ukazujući kako na divljinu ove rijeke tako i na njenu jedinstvenost.

Ali, ono što posebno oduševljava Podgoričane i posjetioce ove jedinstvene turističke atrakcije je potpuno čista, gotovo pijaća voda u 2/3 toku ove rijeke - pravi raj za kupaće i sve one koji su željni dobre zabave, rekreacije i odmora.

U svom gornjem toku, Cijevna je rijeka prosječne dubine, do 5 ili 6 metara najviše, ali u svom donjem toku, dubina zna preći i 15 metara. Iako je gornji tok pravi planiski sa dubokim kanjonom, donji je atraktivniji zbog jedinstvenog, veoma uskog kamenitog i relativno plitkog kanjona (na pojedinim mjestima može se bukvalno preskociti iz manjeg zaleta).

Voda je hladna, planinska ali idealna u vrelim ljetnjim mjesecima. Nevjerovatno zvući da u avgustu, ukoliko sezona vrućih dana potraje, kupalište potpuno presuši! Ovo zaista zvuči nevjerovatno ako se ima u vidu da se radi o ogromnoj vodenoj površini, prosječne dubine oko 6 metara. Kanjon tada djeluje sablasno, skoro zastrašujuce.
U gornjem toku, Cijevna ne presušuje, mada se nivo vode prilično smanjuje. Takođe, u gornjem toku poznata su kupališta udaljena oko 15 km od centra Podgorice.

Najpoznatije mjesto i kupalište, koje Vam i u slikama ovdje predstavljamo je Vodopad kod kuća Rakića. Vodopad je visine oko 10 metara. Interesantno je da, i pored relativno viskog i snažnog pada, ovaj vodopad u ljetnjim mjesecima nema tako veliku silu i kupači bukvalno "šetaju" preko njega ili se kupaju na daljini od svega 2 do 3 metra što predstavlja jedinstven dogadaj.Kupalište u neposrednoj blizini vodopada je jedno od najatraktivnijih riječnih kupališta koje ste vidjeli ili uopšte možete zamisliti. Bukvalno priodni bazen sa ravnomjerno dubokom vodom i rijektim plicacima i stjenovitim ali ne i dubokim kanjonom. Potpuno uredeno kupalište sa popratnim sadržajima: restoran, teren za odbojku, plaža, kucice za odmor itd... Ulaz automobilom na prostranom parkingu se placa 2,00 €, dok je zakup kucica za odmor isto 2,00 € za citav dan. Teren ze odbojku na pjesku je 5,00 € za 1 sat.U Julu mjesecu i dijelu Juna, ako se nadete u Podgorici - propustićete mnogo ako ne posjetite Cijevnu, jednu od najljepših rijeka Evrope.
Nadamo se da će slike, snimljene pocetkom Juna 2003. godine na početku kupališne sezone, dočarati barem dio atmosfere sa rijeke Cijevne...