E-handel har vuxit lavinartat de senaste åren och allt fler prövar lyckan i branschen. Det börjar påminna om guldruschen i USA där de mest lönsamma företagen var de som sålde spadar och annan utrustning till entusiasterna. Även om många har det tufft finns det givetvis de som finner guld. Här tar vi upp en frågeställning som många e-butiker möter på sin resa.
Fördelar med eget varumärke
Säljer du dina egna produkter under eget varumärke är du givetvis ensam om att sälja produkten. Tillsammans med en vass webbyrå kan du bygga ett helt digital koncept kring ditt varumärke och möta kunderna på rätt sätt i alla olika kanaler. Du har dessutom ofta höga marginaler eftersom du äger och kontrollerar hela värdekedjan.
Nackdelarna
De utmaningar som finns är givetvis att du själv måste stå för allt varumärkesarbete. Antagligen kan din webbyrå hålla med om att kända produkter konverterar bättre än okända. Med ett starkt varumärke kan du sälja en del bara på att folk letar upp dig och vill ha det du erbjuder. Vägen dit är tyvärr inte gratis utan kräver enorma investeringar.
Sälja andras produkter
Om du är en i raden som säljer ett redan känt varumärke kommer du brottas med en hel del utmaningar. Du kommer att konkurrera om priser, ha svårt att få din webbyrå att skapa annonser som skiljer sig från mängden. Du riskerar dessutom att bli överkörd att bolag med riskkapital i ryggen som prisdumpar marknaden.
Fördelarna
De främsta fördelarna är givetvis att du kan få ett varumärke i ryggen. Eftersom kunderna är ute efter en viss produkt behöver du i vissa fall bara ställa din butik eller webbyrå framför näsan på dem så får du hem affären. Din webbyrå kommer leverera högkonverterande annonsering eftersom igenkänningsfaktorn är hög.
Fördelar och nackdelar
Du kan inte låta din webbyrå eller någon annan utomstående bestämma vad du ska satsa på. Ditt val av varumärken och affärer måste komma från dig själv. Väg fördelar och nackdelar mot varandra och bestäm dig för vad du ska satsa på.
En del eller en egen värdekedja
Att äga ett varumärke innebär att du ansvarar hela vägen från produktion av produkt till försäljning och kundservice. Som återförsäljare står du egentligen kunderna närmst och bygger din affär på att tjäna kunden. Du kommer ha många olika produkter och varumärken att jobba med och har som mål att alltid ge kunderna rätt leverans.