Posted on

Planera inför flytten

Ett av de största och kanske svåraste beslut vi tar i våra liv är det där när vi bestämmer oss för att flytta. Det är ett beslut som för andra kan se enkelt ut men som ofta har många dagar, veckor och kanske till och med år bakom sig innan det tas. Då är det viktigt att allt går så bra och så smidigt som möjligt.

Gör upp en plan

Det är inte helt ovanligt att man kan flytta lite saker i taget istället för allt på en gång. Det kan vara när man har tillgång till ett hus innan uppsägningen på lägenheten gått ut, att man flyttar hemifrån eller kanske separerar. Oavsett om flytten ska ske på en dag eller flera så bör man göra upp en plan.

Flyttfirma eller inte?

Det är inte alltid nödvändigt att anlita en flyttfirma om det är så att man har gott om tid och många vänner som kan ställa upp. Sen ska man förstås ha klart för sig att saker kan komma emellan och de där tio vännerna som skulle hjälpa till blev plötsligt bara fyra. Ett scenario som aldrig skulle hända med en flyttfirma som man skrivit kontrakt med. Blir deras personal sjuk så är det deras ansvar att lösa problemet.

Rensa!

När man börjar planera sin flytt kan det vara bra att gå igenom och se hur mycket saker som verkligen behöver flytta med. Har man tillgång till den nya bostaden i förväg kan det vara värt att anlita en flyttfirma https://stockholmsflyttfirma.se bara för de stora sakerna, de som är tunga och otympliga. Kartonger däremot är oftast lätta både att packa och bära så det kan man göra själv.

RUT

Har man tillgång till bil med dragkrok är det billigt att hyra ett släp över dagen. Det kan ändå vara bra att veta att alla har rätt att utnyttja rut-avdraget vilket betyder att man kan dra av halva priset när man tar en flyttfirma till hjälp. Tänk på att rot- och rutavdrag slås ihop så kolla på Skatteverkets hemsida vilket belopp som gäller (det är olika beroende på om man är över eller under 65år). Avdrag får man däremot inte göra när man själv hyr släp eller lastbil.

Anlitar du en flyttfirma får du rut-avdrag för följande:

  • Hjälp att packa ner och upp bohaget
  • Nedmontering och/eller uppmontering av möbler
  • Flytt av bohag från gammal till ny adress (gäller inte om man flyttar hem till någon. Däremot om man flyttar ihop på ny adress)
  • Flytt av helt, eller del av, till ett magasin förutsatt att det är under en kortare period
  • Transporttiden mellan de två adresserna.