Så bygger du hemsida med hjälp av WordPress

Behöver du köpa in tjänsten från en webbyrå om en hemsida ska byggas upp? Nej, inte nödvändigtvis. Med mallar och enkla knep kommer man långt. Detta i alla fall om du bygger i WordPress och inte kräver speciella funktioner eller en extremt snygg design.

Om du frågar en webbyrå kan de säga att en webbplats kostar 5 000 kr att bygga – eller 50 000 kr. Det beror helt på vilken webbyrå du frågar och självklart vad du kräver av sidan. Har du bara ett litet företag och vill förmedla ut vad ni gör och er kontaktinformation kan du kanske bygga sidan själv och spara tusenlapparna till annat. Eller finns det någon inom familjen som tycker om teknik och webbdesign? Med ett intresse kommer man långt.

Börja med att teckna abonnemang på ett webbhotell och köp den domänadress där webbplatsen ska byggas upp. Nästa steg är att installera WordPress på denna domän. Idag är det extremt enkelt då de flesta webbhotell har ”one-click-installer” vilket betyder att man installerar via webbhotellet och inte behöver ladda upp något via ftp.

När WordPress är installerat finns tusentals av teman att välja mellan. Dessa är ”taggade” med olika ämnen vilket innebär att du kan söka efter ”cookie” och få fram teman med kak-inriktning som exempelvis skulle passa till ett café.

När temat är på plats byter du ut bilder och text och skapar din egen hemsida på ett par timmar. Har du aldrig jobbat med WordPress finns mycket smidiga guider på Youtube som visar grunderna.

Då ska du INTE bygga själv

  • Du vill ha en helt unik sida

Om du använder mallar finns risken att någon annan har likande layout? Är det viktigt med en helt unik design som inte kan kännas för ”duplicerad” bör man istället låta en webbyrå bygga sidan från grunden. I och med detta anpassas utseendet helt efter företagets behov av funktion, estetik och användarvänlighet.

  • Du har inget intresse alls för webb

Alla kan lära sig WordPress – men det tar olika lång tid. Har du inget intresse för detta kommer det ta lång tid och frågan är då om det är bättre att köpa in tjänsten från en webbyrå som kan detta extremt bra. Varför ska du lägga 150 timmar som du kunnat lägga på annat när en webbyrå kan göra det på 20 timmar och ta betalt utifrån detta. Även tid är pengar.